Jön a tavasz, több otthonban már javában folyik a tavaszi nagytakarítás. Nyílnak a virágok és sok helyen az ablakok is, hiszen szeretnénk beengedni a virágillatú, napközben már akár kellemesen meleg levegőt, és sajnos néha kifelé pedig a fűtéssel kapott hőt.

Korszerű nyílászáróink többnyire kiváló szigeteléssel rendelkeznek, benntartva így a meleg levegőt és csökkentve az energiafelhasználást. Mindezekkel egyidejűleg viszont a beltéri levegő gyorsabban elhasználódik, a szellőztetés fontossága fokozódik. Megfelelő szellőztetés nélkül a pára lecsapódik és penészesedést, valamint állagromlást is okozhat otthonunkban. Ha megfelelő minőségű beltéri levegőt szeretnénk otthonunkba, minél kisebb energiavesztéssel és pollenkoncentrációval, érdemes körbenézni és szakemberek véleményét kikérni a különböző szellőzőrendszerekkel kapcsolatban. A választásban szinte csak a pénztárcánk szabhat határt.

Értelemszerűen egy nem túl jól szigetelt épülethez nem érdemes többmilliós tételben gondolkodni, viszont tökéletes szigeteléssel bíró házhoz érdemes jó minőségű és jó hővisszanyerési paraméterekkel rendelkező rendszert kiépíteni.

Elszívó rendszerű szellőztetés

Az elszívó rendszerű szellőztető berendezések fő jellemzője, hogy egy elszívó ággal rendelkezik, mely kivezeti az elhasznált levegőt, és a légutánpótlásról az épületszerkezet és a nyílászárón elhelyezett légbevezető gondoskodik. A levegő lényegében szabályozatlanul és előfűtetlenül áramlik a helyiségbe.

A hőveszteség pótlásáról a fűtési rendszer gondoskodik, és a levegő energiatartalmának visszanyerésére korlátozottan, vagy egyáltalán nincs mód, ebből fakadóan a költséghatékonysága alacsony szintű.

Az elszívó együtt kapcsolható a világítással, és ilyenkor érdemes késleltetett kikapcsolásra programozni. A telepítés költsége viszonylag alacsony.

Páraszabályozott rendszer

A páraszabályozáson alapuló szellőzési rendszer a változó szellőzési igényekhez igazodva a pillanatnyi szükségletnek megfelelően gondoskodik az elszívásról és a légutánpótlásról. A levegő páratartalma alapján, helyiségenként működő légcsere-szabályzás által minimalizálható a szellőztetéssel járó hőveszteség.

Az elszívási végpontokon (konyha, fürdő, WC) az érzékelőkkel ellátott légelvezető elemek párát érzékelve automatikusan nyitnak, mely alapján működésbe lép a (központi, vagy helyiségenként telepített) fordulatszám-szabályozott ventilátor.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek az elhasznált levegő elszívása és a friss levegő megszűrése, beáramoltatása mellett az elhasznált levegő hőtartalmának felhasználásával a bevezetett levegőt ”előfűti”. Ezzel komoly mennyiségű energiát és költséget takarítva meg.

Az elszívó rendszerek működési elvével szemben a friss levegő nem közvetlenül kintről áramlik be, hanem a hővisszanyerőben elhelyezett hőcserélőn keresztül. Így a távozó levegő hőjének egy része (hatásfoktól függően ez akár 90% is lehet!) hasznosulni tud. Ebből is fakad, hogy a hővisszanyerős rendszerek legfontosabb eleme a hőcserélő (rekupátor).

Létezik már a hővisszanyerő rendszereknek egy újabb változata, melyben a páravisszanyerő hőcserélő (entalpia hőcserélő) a levegő páratartalmát mindig egy komfortos szinten tartja. Télen az elszívott levegő nedvességtartalmát egy membránon keresztül vonja ki és adja hozzá a friss levegőhöz, nyáron pedig fordítva, a friss levegő páratartalmát csökkentve működik.

Az, hogy általában milyen kialakítású szellőztető kerüljön beépítésre, az elhelyezhetőség, a rendelkezésre álló hely és a helyszíni adottságok függvénye. A szellőztető berendezések bekerülési árát és a kialakítás költségeit leginkább a hatásfok, a teljesítményi szint és a kapcsolódó légtechnikai rendszer határozza meg. Egy nem megfelelően kivitelezett rendszer később szintén komoly többletköltségeket jelenthet.

A jó hír, hogy Okos Otthonunk vezérléséhez kapcsolva a szellőztetést kiegészíthetjük pára-, CO2-, VOC- (illékony szerves vegyület), mozgásérzékelőkkel, finomhangolva ezzel a helyiségenkénti, igényfüggő, és optimális légcserét és lehetővé téve az okostelefonról történő felügyeletet vagy irányítást.