Januári első cikkünkben feltettük a kérdést, hogy miért is intelligens az intelligens épület, intelligens otthon. Kicsit filozófiai megközelítéssel jártuk körül, és kicsit hasonló filozófiai témával jövünk ismét. Egyik nagyon kedves ügyfelünk vetette fel a kérdést – mondjuk meg őszintén, jogosan -, hogy az, hogy az otthonunkat, irodánkat irányító rendszer „automatizált” vagy „intelligens”, mégis miben különbözik. Gyakorlatban is különböző dolgokról van szó, vagy csak a szóhasználatban? Ezt a kérdést érdekesnek láttuk körbejárni és megosztani a gondolatainkat.

Az, hogy valami automatizált, nagyjából körbeírható azzal, hogy a környezeti hatásokra képes emberi beavatkozás nélkül reagálni. Tegyük hozzá, hogy ehhez kulcstényező az előre meghatározott információ, amit a rendszerbe táplálunk, tehát egy kicsit az „amit adunk, azt kapjuk vissza” alapon, ha jól építjük fel az automatika hátterét, az képes lesz jól működni és azt adni, amit elvárunk. Ez aktív cselekvéseken és lineáris elveken alapuló működést sejtet.

man-220971_1920Ahogyan az idei első cikkünk kapcsán már utánajártunk, abban az esetben, ha valamire az intelligens (vagy okos – smart) jelzőt használjuk, ott a fentieknél egy kicsit többről van szó. Egy intelligens rendszer nem csak végrehajt, vagy döntést hoz, hanem felügyeli az alrendszereket, megelőző lépéseket tesz, és nagyon fontos jellemző, hogy a következményekkel is számol. Tehát az intelligens rendszer már inkább nevezhető proaktívnak és talán kis túlzással élve, de többdimenziós működést jelent.

Egy példával élve ez annyit tesz, hogy ha azt programozom az automatikának, hogy tedd a tollat balra, majd jobbra, majd megint balra, és ez simán működik a későbbiekben a beavatkozásom nélkül is, az az automatika.

Ha viszont az történik, hogy jobbról egy gödör van – tehát, ha oda teszi a tollat, az esetleg eltűnik – és emiatt nem teszi oda, hanem kicsit arrébb, a biztonságos és optimális helyre, akkor az az intelligens rendszer.

Természetesen ennél kicsit bonyolultabb folyamatok zajlanak ezekben a rendszerekben, de valahogy így gondoljuk a legegyszerűbbnek szemléltetni a különbséget.