Tudta, hogy egy lakásban kialakított elektromos hálózat becsült élettartama csupán 30 év? Ugyanis átlagosan ennyi idő után olyannyira változnak az igények – mind minőségben és teljesítményben -, hogy cseréjük indokolttá válik.

Sokszor hallani, hogy “a falban lévő alumínium vezeték rossz, és szükséges annak cseréje”. Valóban, manapság többnyire réz vezetőket használunk a jobb tulajdonságai miatt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az alumínium is remek vezetőképességekkel bír. Sőt, ha megfelelő keresztmetszetű, és védőcsőben vezették, ugyanúgy képes ellátni feladatát. A problémák ott adódnak, ha például egy esetleges átalakítás miatt toldani kell őket, ugyanis törékenyek, és házi módszerekkel nem forrasztható a felületén található oxidréteg miatt, vagy mert réz vezetékkel kombinálva (elektrokémiai korrózió útján) úgymond “megeszik” egymást. Ezeken felül, évről évre jönnek ki újabb szabványok, így nem csoda, hogy még a mai napig vannak olyan lakások, ahol nincs kiépítve védőföldelés a szobák konnektorjaiban, mivel akkor ez így megfelelt az előírásoknak.

Amennyiben felújítás előtt áll – vagy éppen a kellős közepén -, érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot!

Ha szeretnénk, hogy a felújítás után valóban újabb 30 év elteltével kelljen csak hozzányúlni, akkor érdemes már a kezdetekkor alaposan végiggondolni a lehetőségeinket, és ahhoz mérten tervezni/terveztetni a villanyszerelést! Ilyenkor muszáj egy kicsit előrelátónak lenni, mert bár a jelenlegi igényeinkkel nagyjából tisztában vagyunk, az évek során ez változhat. Ezért célszerű már ilyenkor megválasztani, hogy milyen kiépítésű elektromos hálózatot érdemes alkalmazni a jövőbeni bővíthetőség érdekében. (Pl.: csillagpontos kiépítés)

Nem árt figyelmet fordítani a kötelező biztonsági berendezéseken túl (pl.: ÉV-relé, túlfeszültség levezető) a későbbi bővíthetőség, vagy akár otthona “okosításának” lehetőségére is. A megfelelő csövezéssel, helyben bővelkedő villanyszekrénnyel bármikor lesz lehetősége fejleszteni a rendszert, hisz ezek többsége moduláris felépítésű.

Az imént vázolt gondolatokból egyértelműen következik, hogy a kivitelezés során érdemes nagy hangsúlyt fektetni a villanyszerelők, és az automatizálásért felelős szakemberek szoros együttműködésére, hiszen csak így garantálható a megfelelő végeredmény.