A KNX az intelligens épületfelügyeleti rendszer működési szabványa, amely kényelmet, biztonságot, gazdaságosságot nyújt az automatizálás, és a távoli működtetés alkalmazásával, így a Gira KNX rendszer új dimenziót nyit a modern otthonokat érintő szokásokban. Az épületfelügyelet összekötésére és vezérlésére vonatkozó intelligens koncepció érezhetően növeli a kényelmet, és ezzel párhuzamosan nagyobb biztonságot, alacsonyabb energiaköltséget nyújt – otthon és a munkahelyen egyaránt.

A Gira KNX rendszer a legkülönbözőbb készülékek és funkciók beépítését teszi lehetővé. Így kapcsolhatók és hangolhatók össze minden probléma nélkül a világítás, redőnyök és fűtés, valamint a multimédia, biztonsági és kaputelefon rendszerek. Ez az intelligens hálózati összekapcsolás automatizálja a folyamatokat, valamint kényelmes lakó- és munkakörnyezetet biztosít. Felhasználóbarát kezelőkészülékek segítségével minden funkció vezérlése egyszerűen megy. A kapcsolók, vezérlőkészülékek és szenzorok egy gombnyomással lehetővé teszik egy helyiség beállítását, és a speciális beállítások mentését.

A KNX rendszer részletesen

knx kábel

A KNX rendszer alapját a KNX buszvezeték adja, mely egy zöld kábel, amit új építésű háznál vagy felújítás során a hagyományos vezetékhálózat mellé helyeznek el. Ily módon kapcsolják össze az épületfelügyelet különböző elemeit az épületautomatizálásra vonatkozó KNX szabvány szerint. A kábelrendszert megfelelő szenzorok, riasztásjelzők és kijelzők egészítik ki, amelyek a buszvezetéken keresztül minden KNX készülék vezérlését lehetővé teszik, egyszerűen és kényelmesen.

A rendszer Gira HomeServerrel, ill. Gira FacilityServerrel való opcionális bővítése nagyfokú kényelmet, hatékonyságot és biztonságot tesz lehetővé. Ezáltal útközben is kényelmesen vezérelhető minden funkció okostelefonon, vagy tableten keresztül. A szerveren keresztül más készülékek, és rendszerek is integrálhatók vezeték nélkül. A Gira HomeServer/FacilityServer csatlakoztatásával egy olyan intelligens hálózat jön létre, amely bármikor alkalmazkodik a felhasználók szükségleteihez. Az automatikus világításvezérlés például magától kikapcsolja a világítást, ha már nincs rá szükség.

Az épület elhagyása esetén egy gombnyomással minden villamos készülék kikapcsolható a szükségtelen energiaköltségek elkerülése érdekében. Egyedileg komplex lakásjelenetek is összeállíthatók: a bejárati ajtó kinyitása esetén automatikusan vagy gombnyomásra bekapcsol például a megfelelő fényhangulat, megszólal az aktuális kedvenc dal, és megkezdődik a fürdő fűtése – a Gira KNX rendszerrel a lehetőségek széles  tárháza nyílik meg.

knx kábel

Gira Homeserver és Facilityserver

A Gira HomeServer vezérli a teljes KNX telepítést a házban, és TCP/IP segítségével összeköti a rendszert a helyi számítógépes hálózattal, és az internettel. Tartózkodási helytől függetlenül különböző kezelőkészülékek segítségével lehetővé teszi az épületfelügyelet összes intelligens funkciójához való hozzáférést, és számos további technológia bekapcsolását a ház működtetésébe. A 4.2-es szoftverfrissítés több új funkciót tartalmaz a mobil működtetés területén is. Például a főmenüből közvetlenül elérhetővé válik minden helyiség, valamint a színvezérlés lehetővé teszi, hogy az arra alkalmas fényforrás esetében a kívánt színek kiválaszthatók és beállíthatók legyenek.

gira homeserver

A Gira HomeServer vagy Gira FacilityServer használata révén különösen összetett megoldásokat is meg lehet valósítani. A letisztult kezelőfelület könnyedén áttekinthető, így a Gira Control 9 KNX, vagy a Gira HomeServer kezelése most még kényelmesebb. A Gira HomeServer/FacilityServer alkalmazással az egész épületfelügyelet bármelyik helyiségből, vagy utazás közben kényelmesen kezelhető egy KNX rendszeren belül okostelefon, tablet vagy számítógép segítségével.

gira facilityserver

Olyan épületekben, ahol Gira Homeserver működik, a Gira G1-et is használhatjuk kliensként. Ekkor a Homeserver Interface-Designját jeleníti meg. Az előny: csak egyszer kell egy működtető felületet megtervezni, és minden kliens, akár a G1, Control 9, Control 19 és a mobilalkalmazások is, egyformán hoozzá tudnak férni ehhez a konfigurációhoz. A Gira G1 minden olyan funkciót támogat, melyek a Gira Homeserver alapcsomagjában benne vannak, a plug-ineket nem.