steps-451046_1920Nagyjából másfél éve adott ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közlést az éjszakai irányfények veszélyeiről és a letiltott termékek paramétereiről. Természetesen első a biztonság, viszont az meglepő, hogy már akkor is léteztek okos megoldások, így néhány eszköz teljesen szükségtelen is lehetett volna abból a listából. Ezeken túllépve azonban megnyugtató, hogy napjainkra kimagasló biztonsági paraméterekkel és nem utolsó sorban kényelmi funkcióval építhetők ki Otthonunk irányfényei, nem beszélve arról, ha megspékeljük egy kis „okosítással”.

Az irányfényeket főként lépcsők és folyosók éjszakai megvilágítására szokás kiépíteni – vagy inkább BEépíteni -, hogy amikor sötét van, eltaláljunk a lakás egyik pontjából a másikba, lehetőleg biztonságosan.

Az irányfények körét azonban lehet még bővíteni, például:

  • kerti/udvari vezetővények
  • kocsifeljáró vezetőfényei
  • a kapcsolók köré applikált vagy kapcsolókba alapból beépített fényforrások
  • gyerekszoba éjszakai fényei

Az irányfények lehetnek:

  • beépített bokafények
  • a meglévő lámpák, fényforrások, melyek fényerő-szabályozással használhatók irányfényként

A főbb előnyöket nem kell nagyon részleteznünk. A sort vezeti, hogy nem akarunk zavarni, felébreszteni senkit, amikor éjjel közlekedünk, és ez után jönnek a költségmegtakarítási és egyéb kényelmi szempontok, például, hogy nem találjuk meg egykönnyen a kapcsolót a sötétben, vagy álmunkból felébredve, valamint a bútorsarkok és felületszintek közti különbségek is barátságtalanul fogadhatnak minket a sötétben.

Természetesen az elején említett biztonsági szempontok sem elhanyagolhatók és nem csak a felhasználás területén. Nagyot lépünk a biztonság terén, ha az adott felületbe, vagy falsíkba illesztett fényforrásokat építünk be, valamint, ha nem állatfigurás, játéknak nézhető formájú eszközt használunk.LED-Beleuchtung_4639_1334011876

Ha lépcső-vagy bokafényeket választunk, fontos, hogy figyeljünk a tervezett elhelyezésre és a választott eszköz teherbírására. Értjük ezalatt a burkolat törésállóságát, vagy a kimozdítás nehézségét.

A kényelmesebb és optimalizáltabb használat érdekében érdemes összekötni mozgásérzékelőkkel, így nem is feltétlenül kell az irányító fényeknek egész éjjel világítaniuk, csak abban az időben és azokon a helyeken, ahol éppen mozgunk.