Sokféle megközelítéssel találkozunk, ha egy kicsit utánaolvasunk az intelligens épületnek (vagy más kifejezéssel okos otthonnak), és azt láthatjuk, hogy még nem igazán körvonalazódott egy egységes definíció. Ezért az ünnepek alatt egy kicsit mi is filozofálgattunk a témán.

Az angolban használt SMART HOME kifejezésből a „smart”[1] szó informális értelmezése az egynyelvű értelmező szótár szerint – és a saját, szó szerinti fordításunkban – olyan eszköz, ami arra van programozva, hogy képes legyen önálló cselekedetekre.

Kicsit finomítva, egy olyan eszközről beszélünk, mely megadott információk alapján, de működése közben önállóan tesz valamit.

A magyarban inkább használt intelligens épület, intelligens otthon szóösszetételből az „intelligens”[2] szóra rákeresve is hasonló meghatározással találkozhatunk, értelmi felfogóképességet, ítélőképességet jelent.

A kettő keresztmetszetében érezzük a smart home, vagy okos/intelligens otthon lényegét, hogy megadott információk, viszonyítási pontok, relációk (programozás, emberi beavatkozás) alapján hoz döntést (önálló cselekedet), figyelembe véve a – szintén betáplált – relációszintű következményeket (megítéli az elérni kívánt következményekhez vezető megfelelő döntést, ítélőképesség).

Tehát vannak kiindulási pontok, például erősen süt a nap, és az ezekhez megadott, kívánt következmények, optimumok elérése a cél, hogy ne melegedjen túl a beltér, ne emelkedjen a hőmérséklet a megadott optimum fölé, az épület önállóan meghozza a döntést, lehúzza a redőnyt, vagy becsukja az ablakot.

És itt tegyünk egy rövid kitekintést:

mesterséges intelligencia

A vezérlő és az eszközök közötti kapcsolódásokat hozzáértők installálják és programozzák.

Ezért is nehezen elképzelhető, hogy a rendszer életre kel és átveszi felettünk az irányítást – mint például a Terminátor filmek Skynetje -, mivel egy intelligens otthonnak bár adunk referenciapontokat, relációkat, melyek alapján képes emberi beavatkozás nélkül is megtenni valamit, de nem képes saját magának legyártani új relációkat, új beállításokat.

Ez a tény viszont, hogy a beállításhoz szükség van az emberi tényezőre az okos otthonoknál, nem veszi el az „intelligens”, vagy az angolban használt „smart” (okos) jelző lényegét, miszerint az intelligens épület képes a megadott információk alapján meghozni döntéseket, számolva a döntés következményével, működése közben nem igényelve az emberi beavatkozást.


[1] Oxford English Dictionary, Oxford University Press Inc., New York, 2004. szócikk: „smart”

[2] Idegen szavak és kifejezések szótára, Bakos Ferenc, Akadémia Kiadó, Budapest, 2004. szócikk: „intelligencia”