Ez csak sci-fi, vagy már a jelen? Egy elgondolás, melyhez sokkal közelebb vagyunk, mint gondolnánk!

Az Internet of Things (IoT) egy olyan vízió, mely alapjaiban egy fejlett kapcsolatrendszert ígér az egyedi azonosítókkal ellátott mindennapi használati eszközeinkhez, rendszerekhez, szolgáltatásokhoz, kihasználva azokat a kommunikációs hálózatokat, amelyekre az Internet is épül. Az IoT-ot magyarul a “Dolgok Internete”-ként emlegetik, bár szerintem találóbb lenne a Okos Eszközök Hálózata megnevezés.

Internet of Things

kép forrás: blog.surveyanalytics.com

Az elképzelés szerint a hálózatba kapcsolt, okosított tárgyak lehetőséget adnak valós idejű felügyeletre érzékelők révén, és a rendszer képes gyors döntéshozatalra, valamint zökkenőmentes információ áramoltatásra. Idővel – méretei és bonyolultsága révén – képes lesz egyre intelligensebbé válni!

Nézzünk erre egy példát! Éppen elmentünk a konditerembe edzeni, ahol az edzőgép a saját edzéstervünknek megfelelően állítja be a súlyokat, és figyelemmel kíséri állapotunkat, szívverésünket. Ekkor értesítést kapunk, hogy egy baleset miatt forgalmi dugó alakult ki a városban, ahol aznap tárgyalásunk lesz, ezért áttervezte nekünk az útvonalat, ami szerint hamarosan indulnunk kell. Kifelé menet az italautomata, ahol rendszeresen vettük a multivitaminos üdítőt, üdvözöl minket és szól, hogy jelenleg kifogyott ez a tétel, de felajánl helyette egy másik gyümölcslevet 10% árkedvezménnyel a kedvünkért. Mindeközben az italautomata jelzést küldött a feltöltésért felelős személynek, akinek teherautójára egy üzenet fut be az útvonal módosításról, mert útba ejthető a konditerem.

Egy informatikai paradigmaváltás előtt állunk, melyhez egyszerre több oldalról is közelítünk.

Az egyik oldalról az informatika technológiai fejlődése segíti ezt elő, ugyanis a kommunikáció sebessége, biztonsága alapvető fontosságú tényező, ugyanúgy, mint a tárolható adatmennyiség, és feldolgozásának gyorsasága. Ezt látványosan Moore-törvénye szemlélteti, mely gyakorlati megfigyeléseken alapul, és azt jósolja, hogy 1-2 évente az eszközök számításkapacitása mindig megduplázódik. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy belátható időn belül ez a fejlődés nem fog megállni.

Másik oldalról az okos eszközöket gyártó cégek mutatnak irányt. Gondoljunk csak az autó navigációjára, az okostelefonokra, okos hűtőkre, akár ezek összekapcsolódására. Ez jó iránynak tűnik, hisz többségük amellett, hogy remek szórakozást nyújt, használatuk könnyen elsajátítható, és hamar beépülnek a mindennapi életünkbe. Ezt az irányt viszont egyelőre korlátozza az, hogy a termékek többsége csak az adott márkán belül kompatibilis egymással, ami miatt szükség lenne egy szabványosítási folyamatra.

Szintén ezt az irányt mutatja az iparban már évek óta jelenlévő épületautomatizálás. Ezek a rendszerek komplex megoldást nyújtanak az egyszerű okos eszközökhöz képest – gondolok itt a biztonság kérdésére a jelenlét-szimulációval, az energiafelhasználás ésszerűsítésére, és költségcsökkentésre optimalizálással -, mely tényezők miatt egyre kedveltebbé válik az otthonok számára is.

A központi vezérlés összefogja a különböző funkciókat, úgy mint ellenőrzés, naplózás, riport és elemzés készítése, értesítések és figyelmeztetések, így téve az épületet biztonságossá, energiatakarékossá, vagy a kényelmi lehetőségeket tekintve, élhetővé, élvezhetővé.

A rendszer szépsége, hogy szinte határtalanul, és teljes mértékben az igényeknek megfelelően bővíthető. Mindez első hallásra hihetetlennek – de főként költségesnek – hangzik, de egyáltalán nem az. A kiépítés megkívánja a szakértelmet, de pont ennek köszönhetően már kisebb rendszerek is nagy változást tudnak hozni egy épület, vagy otthon esetében, ha pedig a kereteink lehetővé teszik, egészen komplex, és luxusszintű megoldásokat kaphatunk.

Ez az összetettség, a mindennapjainkat behálózó, meghatározó és megkönnyítő komplex megoldás-rendszer az, melyet az IoT is elénk vetít.

Összefoglalva tehát, míg a jelenlegi piac távvezérelhető okos villanykörtéi, termosztátjai már képesek arra, hogy szórakoztatóbbá, kényelmesebbé tegyék mindennapjainkat, hamarosan eljutunk oda, hogy igazi Okos városok alakuljanak ki, ahol hatékonyan működő Smart-Grid rendszerek figyelik a villamosenergia-termelést és felhasználást, a fejlett forgalomirányítás megszünteti a közlekedési dugókat, ahol automatizált életünk valóban az érdekeinket, és kényelmünket szolgálja.
Az egyre fejlettebb vezeték nélküli kommunikáció, a lassan mindent átszövő Internet, a beágyazott rendszerek, és az automatizálás (beleértve az otthon- és épületautomatizálást) mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mára ez az elképzelés csak egy karnyújtásnyira van tőlünk.