Talán úgy lehetne a legjobban körülírni az Okos Otthon fogalmát, hogy egy olyan ház/lakás, ahol a központi rendszer összehangolja a különböző elektronikai eszközeinket (lámpák, redőnyök, audio- és video-rendszer, konyhai gépek, riasztó, öntözőrendszer, gépészeti berendezések stb) annak érdekében, hogy az otthonunk kényelmesebb, biztonságosabb és energiatakarékosabb legyen, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a mi életritmusunkhoz alkalmazkodik, így végre valóban azt érezhetjük, hogy a házunk van értünk, és nem fordítva.

Hadd mutassuk be egy elégedett Okos Otthon tulajdonos szemszögéből, mire is gondolunk:

Átlagos hétköznap reggel – a hálószobai zsalúzia lamellái kissé elfordulnak. A beszűrődő fény, a kedvenc rádióállomásom hangja kellemes kompozíciót alkot az reggeli világítási képpel. Igen, mi ébresztőóra helyett is a házunkat használjuk! Mire kiérek a fürdőbe, már a megfelelő hőmérsékletű víz várja, hogy megnyissam a csapot. A frissen lefőtt kávé illata a konyhába csábít. Miközben én már a zamatos kávémat kortyolgatom, a feleségem is felébred. Kipihent. Mosolyog. Nagy baj már nem történhet!

Lassan 7 óra, a gyerekeknél is beindul az ébresztés. Néha megviccelem őket, és felhangosítom a zenét, kapcsolgatom a lámpájukat, ha nem akarnak kikászálódni az ágyból. Szerencse, hogy nekik nincs hozzáférésük a hálószobai vezérléshez…

Mindenki indulásra kész. A riasztó élesítésével az összes világítás lekapcsol, valamint a feleslegesen áramot zabáló fogyasztók áramtalanítása is megtörténik, a fűtés takarékra kapcsol. Ebédidőben ránézek házra a mobilos applikáción keresztül, és elégedetten konstatálom, hogy minden a legnagyobb rendben, a Nap állását követő zsalúzia is megfelelően működik, így a feleségem növényei kapnak elég fényt, de nem melegszik túl a ház a déli napsütésben.

Nemrégiben volt nálunk egy csőtörés, mikor nem voltunk otthon, de a ház megoldotta helyettem a helyzetet: automatikusan elzárta a főcsapot, és értesített engem is, így nem okozott nagy kárt az esemény.

Hazaérve kellemes hőmérsékletű otthonunk fogad bennünket. Az iskola, illetve munka utáni rutin-feladatok (tanulás, vacsora, fürdés stb.) elvégzését a jól megérdemelt pihenés követi. Ma filmet nézünk. Közösen. A lányok egy vígjátékot választottak, hát legyen. Popcorn kész, mindenki a helyén, a nappali pedig egy gombnyomásra moziteremmé változik: a házimozi rendszer bekapcsol, a világítások lekapcsolódnak, illetve elhalványodnak, kezdődhet a mozizás. Lefekvés előtt még a telefonomon megnézem, hogy ma éppen mennyi áramot termelt a napelem, és ellenőrzöm, hogy minden lámpa lekapcsolt-e.

Valahogy így telnek nálunk a „szürke” hétköznapok…