Egy pihenő felnőtt tüdejében óránként nagyjából 0,5 m3 (500 liter) levegő cserélődik a lélegzéssel, mellyel közel 20 liter szén-dioxid távozik. Ezeket az adatokat egy egész napra, majd egy egész hónapra vetítve ijesztő számokat kapunk, melyet tetéz még néhány „kiegészítő” tényező.

Ha otthon, vagy az irodában tartózkodunk, zárt térben, egy idő után a levegő minősége a komfortszint alá esik. Egyik előző cikkünkben már taglaltuk a szellőztetés fontosságát, de nézzük, hogy pontosan mi is terem az otthoni levegőben, ha nem figyelünk, és főként vizsgáljuk meg, hogy ezzel mit eredményezhetünk.

Arról most nem ejtünk szót, hogy a beáramló levegővel milyen szennyeződések érkezhetnek. Talán azt érdemes megemlíteni, hogy a beépített szellőztető rendszerekhez már kaphatunk pollenszűrőket, ezzel kint tartva az onnan érkező, allergiás tüneteket előidéző anyagokat.

Szóval mi az, ami „terem” a beltéri levegőben?

Szén-dioxid

A belélegzett levegő nagyjából 21% oxigént, 0,04% szén-dioxidot, 78% nitrogént, és néhány tized százalék vízgőzt tartalmaz, a kilélegzett levegő pedig 16% oxigént, 4,0% szén-dioxidot tartalmaz, a nitrogéntartalom csak kismértékben változik, viszont a vízgőz-tartalom jelentősen magasabb. (1) A kilélegzéssel a levegő szén-dioxid tartalma mellett a páratartalom is növekszik.

A magasabb páratartalommal pedig könnyebben megjelennek a poratkák és a penészgomba.

Atkák

Teljes bőrfelületünk nagyjából fél év alatt cserélődik. Az emberi lehullott hámsejteket csemegéző atka mikroszkopikus méretűre töredezett, levegőben szálló ürüléke és száraz maradványainak belélegzése okoz a lakáson belüli allergének körül a leggyakrabban légúti allergiát.

A poratkák száma késő tavasszal és nyár végén – ősz elején a legnagyobb, mikor a fűtés hiánya miatt a legnagyobb a beltéri levegő páratartalma. Lassan vége a fűtésszezonnak, így ideje felkészülni atkaszempontból is a nagytakarításra!

Penészgombák

A beltéri levegő magas nedvességtartalma az atkák mellett a penészgombák megjelenésének is kedvez. A páraképződést nem tudjuk elkerülni, köszönhetően a biológiai folyamatainknak (lélegzés, izzadás), főzésnek, fürdésnek, mosott ruhák száradásának, szobanövények párologtatásának.
Gyakran olvashatjuk vagy hallhatjuk, hogy a penészesedés a nyílászárók cseréje után jelenik meg. Ez a megfelelőbb szigetelésnek köszönhető, hiszen már nem szökök ki és be levegő a korszerűbb ablakok résein, a korábbi levegőáramlás már nem biztosított. A levegő nedvességtartalma a hidegebb falrészeken lecsapódik, a fal átnedvesedik, és megjelenik a penész. Érdekesség, hogy a penész a falak közelében található szerves anyagú tárgyakon (fa-, textil-, bőrborítások) és a cellulóz-tartalmú felületeken (pl tapéta, diszperziós festékek) szeret leginkább megtelepedni.

A penész súlyos megbetegedések forrása is lehet. A penészgomba-allergiát a gomba által termelt spórák váltják ki és belélegezve erősen irritálhatják a nyálkahártyákat és asztmát, felső légúti panaszokat okozhatnak.

A háziporatka és a penészgomba ellen a páratartalom normalizálásával védekezhetünk. Ezt manuális szellőztetéssel nehéz kivitelezni, hiszen nehéz eltalálni a levegő frissességének, páratartalmának, és a fűtésszezonban az energiavesztés optimumát.

 „A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken, nő a légúti fertőzések kockázata. A túl magas páratartalom falgombásodást okozhat, és hozzájárul a háziporatka elszaporodásához. A nyugati típusú társadalmakban a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95 százalékot, így különösen fontos, hogy az otthonokban, munkahelyeken megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be.” (2)

„Nincs egyértelmű álláspont arra nézve, hogy pontosan milyen hőmérséklet és páratartalom mellett legmagasabb a komfortérzetünk és legalacsonyabb az egészségre káros hatások kockázata. A vezérfonal az egyéni érzékenység lehet, vagyis mindenki a saját igényeihez mérten alakítsa környezete levegőjét, amennyiben az korrigálásra szorul.” (3)

  1. Sulinet – A belélegzett és kilélegzett levegő összetétele
  2. Webbeteg.hu – A magas páratartalom a légúti betegségek melegágya
  3. Webbeteg.hu – Optimális hőmérséklet és páratartalom a lakásban