Az előző cikkben bemutattuk a LED-világítás előnyeit, többek között a variálhatóságát (színek, elhelyezés, vezérlés, stb.). Ezen is túlmenően Okos Otthonunk fényei még aszerint is kapcsolódhatnak, hogy éppen a család mely tagja érkezett haza, vagy hogy éppen mit is tevékenykedünk. Ezt a jelenséget nevezzük világítási képnek. Szakmai megfogalmazással a világítási kép a világítási áramkörök és eszközök összehangolása világítási csoportokká. Ezek személyre szabott beállítások szerint, akár beléptető rendszerhez kötve, meghatározott rendben kapcsolódnak. Ha lehet ilyet mondani (írni), talán ez a kedvencünk az Okos Otthon funkciói közül és talán ez az egyik leglátványosabb, továbbá a sokoldalúságát is szeretjük kiemelni.

Általánosságban, ha otthoni világítási rendszerről beszélünk, az jut eszünkbe, hogy felkapcsoljuk a lámpát. Vagy azért mert este van, vagy azért, mert az adott helyiség kevés természetes fényhez jut, de végső soron a lényeg, hogy nem látunk rendesen, mert nincs elég fény. Pedig a lámpakapcsoláson túl is adódnak lehetőségek manapság.

Beszélhetnénk itt a funkcionalitásról, költségmegtakarításról, a színek hangulatunkra tett hatásáról, de őszintén, a világítási képeket inkább kényelmi-élvezeti kategóriába soroljuk (hasonlóan ahhoz, amit akkor érzünk, mikor leesik a szomszéd álla, amikor bemutatjuk neki Okos Otthonunkat).

Kiépítéstől és eszközöktől függően az előre programozott információkkal rendszerünk elég kifinomult működésre képes.

Szenzorokkal és a szükséges beállításokkal képes nyomon követni a nap járását, a napszakok váltakozását, és a mesterséges fényt a megfelelő időben a szükséges mennyiséggel és fényerővel szolgáltatja, továbbá a világítási képeket képes a beavatkozásunk nélkül is otthoni tevékenykedésünkkel összhangban vezérelni, váltogatni.

Nagyon hasznos képessége az Okos Otthonnak, hogy a nyaralásunk, vagy hosszabb távollétünk alatt is időnként kapcsol lámpát, váltja a világítási képeket, ezzel szimulálva, hogy otthon tartózkodunk, így távol tartva az esetleges betolakodókat.

Riasztóhoz, vagy újlenyomat-olvasóhoz kötve hazaérkezéskor a saját, mentett beállításokkal elindítja kedvenc zenénket, vagy rádiócsatornánkat, valamint a hazaérkezésre beállított lámpákat, esetleg kedvenc színünkkel fűszerezve.

Néhány kattintás és a főzéshez mentett világítási képet kapcsolhatjuk, melynél például a tűzhely és mosogató feletti lámpák égnek, a többi lámpa – amennyiben fényerő-szabályzós – esetleg csökkentett fényerővel világít.

Hazaérkezik a család, vagy összeülünk a vacsorához, újabb kattintás és a vacsorához beállított világítási képet indítjuk, mely főként a vacsoraasztal megvilágítását célozza.

Vacsora után, amikor mondjuk tévézünk, filmet nézünk a családdal, kiválaszthatjuk az újabb világítási képet, melyhez a filmnézéshez szükséges, minimális fényerővel világító lámpák működtetése van beállítva.

hall-621741_1920A világítási képek nagyon hasznosak azokban az otthonokban, épületekben, ahol sok fényforrás van elhelyezve, pl egy nagyobb nappaliban, ahol csillár/spotok/rejtett világítás/falikarok/állólámpa is található. A világítási képekkel az ilyen helyiség vagy lakás világításának kezelését, kapcsolását is könnyebbé tesszük, és a fali nyomógombokról is könnyebb vezérelni, ha csak a világítási képek között kell léptetni. Továbbá a lementett RGB színeket is könnyebb előkeresni, mint újra beállítani a korábban megkedvelt árnyalatokat.

Valentin nap alkalmából gondoljunk csak egy romantikus vacsorára, melyhez derengő, meleg színekkel tarkított hangulatfényt és halk zenét választunk, és melyet reményeink szerint választanak is Okos Otthon tulajdonos ügyfeleink, nagyjából ezekben az órákban!

Amennyiben még csak tervezi Okos Otthonát, a következő alkalomra már akár Ön is készülhet Valentin napi világítási képpel kedvesének!