Egy okos otthon nagyon fontos részét képezi az üvegfelületekre felszerelt automata árnyékolás. A motoros mozgatás kényelmes használatot tesz lehetővé, de egy igazán intelligens vezérlés ezen bőven túlmutat. Gondoljunk csak bele, estefelé leengedjük a redőnyöket a kíváncsiskodók elől, reggel felhúzzuk, hogy besüssön a nap, majd napközben újra félállásba húzzuk, ha nagyon erős a napfény. Az árnyékolási funkció napszakonként, sőt évszakonként is más és más, és folyamatosan korrigálnunk kell, hogy megfelelően lássa el a funkcióját, ami nem túl kényelmes még motoros mozgatás esetén sem. Arról nem is beszélve, ha nem vagyunk otthon.

Egy intelligens vezérlés együttműködik a lakás hűtési-, fűtési rendszerével. Nyáron figyeli a belső hőmérsékletet és a nap állásának megfelelően csak annyi fényt enged be, hogy míg a növények jól érzik magukat, a szoba nem melegszik túl. Télen hasonlóképpen napközben a nap sugarait gyűjtve, este leeresztve hőpajzsként csökkentheti a hőveszteséget. Működtetésük ugyan némi energiát igényel, ez azonban elenyésző ahhoz képest, amennyit a fűtési költségekből megtakaríthatunk a segítségükkel.

Az intelligens vezérlés ezen felül biztonsági funkciókat is ellát. A napközben mozgó árnyékolás elhiteti a bámészkodókkal, hogy otthon tartózkodunk. Este leeresztve elrejti hálószobánk titkait és egyes verziók még feltolás elleni védelemmel is el vannak látva. Emellett a rendszer figyel arra is, ha viharos erejű szél tombol, akkor az árnyékolót védve behúzza azt, avagy nyitott ablak/ajtó mellett tiltja a kézi mozgatást.

Gondolta volna? – Akár a reggeli ébredéshez is segítséget tud nyújtani az automata árnyékolás, hiszen a beállított időben az egyes redőnyök elindulnak felfelé, hogy megfelelő mennyiségű fényt engedjenek a szobába. Az igazán ínyencek összevonhatják különböző világítási képekkel, illetve a hangrendszerrel is.