security-600

Az Okos Otthonok kapcsán a riasztóval való kommunikáció lassan alap igénynek számít. Erre több megoldás létezik. Az egyik, hogy az intelligens rendszer látja el a riasztó feladatát. A másik, általunk preferált megoldás, hogy úgynevezett kétirányú kommunikációt biztosítunk a vezérlés, és a riasztó rendszer között, így a központi automatika valóban „látja”, mikor vagyunk otthon, merre járunk a házon belül, vagy melyik ajtót, ablakot nyitjuk ki éppen. Ilyen rendszerek kiépítésénél az energiahatékonyság, és a komfortérzet növelése a fő szempont, de mi a helyzet az irodákkal, hotelekkel, ipari létesítményekkel?

A riasztós kommunikáción túl szükség lehet beléptető rendszerre (ujjlenyomat olvasós, kártyás, proximity-s, kódos), valamint megfelelő körültekintéssel elhelyezett és telepített kamera rendszerre. Ezek hétköznapi szerepét mindenki ismeri, de intelligens rendszerbe történő integrálásuk még az újdonság erejével hat.

Gondoljunk csak egy hétfő reggelre az irodában. A hétvégi takarékos üzemmód után nyitásra már megfelelő a hőmérséklet, de a munkaasztalok csak akkor kelnek életre (számítógép, lámpa stb.), mikor az adott dolgozó belép az irodába, áthalad a beléptető rendszeren. Munka végeztével ez a folyamat visszafelé is igaz lehet, így nincs többé égve hagyott lámpa, bekapcsolva maradt számítógép, kávéfőző.

A kamera rendszer integrálásának az intelligens rendszerbe leginkább kényelmi szerepe van, hiszen így nem szükséges külön telefonos applikációt, számítógépes szoftvert, weboldalt megnyitni, hanem a központi felületen lehet látni az összes kamera élő képét.