Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának közel 3/4-ét a fűtés teszi ki (irodákban is hasonló a helyzet), így nem csoda, ha ez az a tényező ahol megfelelő szabályzással a legtöbbet spórolhatunk. Ez nem feltétlenül jár együtt a komfort csökkenésével, mivel egy jól beállított intelligens vezérlés igazodik a felhasználói igényekhez, így még a kevésbé hatékony fűtési rendszereknél is elérhető számottevő javulás.

Ezek a rendszerek úgy érik el a takarékos üzemet, hogy mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyire valóban szükség van. Egyrészt a fejlett szabályzó algoritmusok segítik, hogy ne legyen “túlfűtés”, azaz a kért érték elérése előtt a rendszer fokozatosan elzárja a szelepeket. Másrészt zónánkénti vezérléssel a kevésbé használt helyiségeket alacsonyabb hőfokon is lehet tartani, egymástól függetlenül napszakokhoz igazítva lehet beállítani a kért hőfokot. Ablaknyitásra, vagy ha távozunk otthonról a rendszer eltolja a kért értékeket (“standby”), hogy ezzel is takarékoskodjon és feleslegesen ne fűtsön.

Egy ilyen rendszer általában hűtésre is alkalmas és beállítható, hogy automatikusan vagy a felhasználó kérésére váltson üzemmódot a rendszer. Felülethűtés esetén kiegészíthető harmatpont érzékeléssel is, így megvédve a lakást a párakicsapódástól a falakon.

Az intelligens hűtés-fűtés rendszerek további előnye lehet, hogy megszabadulhat az enteriőrbe nem illő termosztátoktól, mert a hőmérők rejtve vagy a kapcsolókba építve kerülnek kialakításra!