Talán az egyik leggyakoribb automatizálási feladat a világításvezérlés. Mindamellett, hogy komoly élettani hatással lehet ránk egy helyiség megvilágítása, a különböző életterekben más és más szempontok alapján működik egy intelligens világítási rendszer.

Irodai környezetben például az állandó fényerő az egyik fő szempont, míg a másik az energiatakarékosság. Ehhez mérten az automatika a külső fényviszonyok tekintetében úgy vezérli az árnyékolást, hogy a lehető legtöbb természetes fényt engedje be, anélkül hogy túlmelegedne a helyiség, majd pedig a szabályozható fényforrásokkal korrigálja a fényerőt.

Az energia tudatos lét otthon is fontos, így azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk sokáig – például kamra vagy lépcsőház – a világítást egy időzítő csak addig kapcsolja fel míg ott tartózkodunk, sőt a villanykapcsolás történhet mozgásra, ajtónyitásra is.

Otthonunkat igazán egyedivé varázsolhatjuk az élethelyzetekhez igazodó világítás képekkel. Egy parancsra vált a fényárban úszó konyha, egy meghitt vacsora helyszínévé úgy, hogy közben akár kellemes muzsikával is szolgáltat a multimédiás rendszeren keresztül. A hangulatot fokozandó, fényforrásként használhatunk RGB, vagy RGBW LED szalagot, mellyel szinte bármilyen színt meg tudunk jeleníteni, tetszőleges fényerővel. Megnyugtató lehet a tudat, hogy amikor elhagyjuk a házat, vagy éppen lefeküdni készülünk – egy erre dedikált kapcsolóval – az összes világítást egyszerre lekapcsolhatjuk! Ha arra ébredünk az éjszaka közepén, hogy muszáj kimennünk, az sem jelent gondot, mert a rendszer csak azokat a kísérőfényeket kapcsolja fel, ami nekünk elégséges, de a többi alvót nem zavarja.

De képzeljük csak el milyen pszichikai hatást tudunk elérni azzal, amikor betörnek hozzánk és a benti fények villódzása az összezavarja hívatlan vendégünket, avagy a kerti villogó lámpák felkeltik a szomszédok figyelmét, hogy baj lehet!