Az előző bejegyzésünkben bemutattuk, hogy az otthonunk okosítása már egészen kis összegtől megvalósítható, hozzáteszem, hogy a moduláris beépítés miatt a kivitelezés akár több szakaszra is bontható, fokozatosan bővíthető az éppen rendelkezésünkre álló keretnek és így az igényelt funkciók prioritásának megfelelően.

A bejegyzés témáját amiatt is választottuk erre a hétre, mert a múlt heti TervCafés – hasonló témájú – előadásunkra kiemelkedő érdeklődést tapasztaltunk és azt láttuk, hogy ez a két szempont az, ami a leendő vagy már tapasztalt otthontulajdonosok terveit, elképzeléseit is főként mozgatja.

Lassan már mindannyian tapasztaljuk, hogy otthonunk tele van elektromos kütyükkel, sőt, OKOS kütyükkel, van már okos tévénk, okos telefonunk, valamint meglepő, de még okos virágcserepünk is. És hát ennek köszönhetően otthonunk tele lett nyomógombokkal, távkapcsolókkal, telefonunkon ezer applikáció, lassan már azt sem tudjuk, mivel mit kapcsolunk, már ha eszünkbe jut bármit is (le)kapcsolni és egy káosz az egész.

Nos, erre (is) nyújt megoldást az Intelligens Otthon.

student2-849829_1280A már jól megszokott példánkkal élve, képzeljünk el egy sportcsapatot. Lehet, hogy a játékosok külön-külön is nagyon jól végzik a feladatukat, viszont kell egy ember, aki összehangolja a munkájukat (csapatjáték). Otthonunkban ezek a játékosok leginkább az elektromos eszközeink, fűtésrendszerünk, stb. Aki pedig összehangolja a munkát eszközeink között, a központi vezérlőegység.

Nevezhetjük ezt az együttműködést csapatmunkának, ami pedig hatékonyságot eredményezhet. Ezzel érheti el otthonunk az optimális energiafelhasználást, mely költségmegtakarításhoz vezethet.

Gondoljunk csak arra, hogy a fűtést nem kell állandóan kapcsolgatnunk, ha túl hideg, vagy meleg van, otthonunk képes egyrészt a csökkentett (takarék) üzemmódba állni, amennyiben nem vagyunk otthon, és mire hazaérünk, a komforthőmérsékletre melegíteni a lakást. Ezzel is megspórolva azt a többletenergiát, mely a hideg lakás komfortra való – hirtelen – felfűtéséhez kellene, vagy az egész napos túlfűtésre. Fűtésnél említhetjük még az összetett gépészet esetén a különböző hőforrások közti váltást, választva az energiafelhasználás szerinti leggazdaságosabbat, pl. napkollektor és hőszivattyú közti váltás.

Továbbá kiváló példa az égve felejtett lámpa, vagy fogyasztók, melyeket otthonunk lekapcsol, ha úgy érzékeli, hogy nincs rájuk szükség, például, ha elindultunk otthonról, vagy éppen nem tartózkodunk az adott helyiségben.

A fentiekből is látszik, hogy a rezsiköltségünk csökkentésével párhuzamban az említett tényezők a komfortunkat is növelik.

Egyszerűsítve úgy is fogalmazhatnánk, hogy intelligens otthonunk a szokásainkhoz alakítható. Hazaérkezésünkre télen felfűtött lépcső vár, beállíthatunk kedvenc világítás-hangulatokat, például a romantikus vacsora, vagy baráti összejövetel, vagy hazaérkezéskor felhangzik kedvenc zenénk, anyának rózsaszín fények, apának kék színűek.

A központosított vezérlés abból a szempontból is szimpatikus, hogy az okostelefonunkkal ezen keresztül ellenőrizhetjük Otthonunkat távollét esetén, valamint, ha hiba lép fel, küldhet nekünk riasztást, üzenetet, (még hanghívást is!).

Bár komfortunkat csak közvetetten befolyásolja, de biztonsági szempontból sem utolsó az Intelligens Otthon. A távelérés és riasztás küldése mellett vihar esetén becsukja a nyitva maradt ablakot és felhúzza a redőnyöket, csőtörés esetén elzárja a főcsapot, hosszabb távollétünkkor lámpát kapcsol, redőnyt mozgat, jelezve, hogy talán mégis van otthon valaki, így érdektelenítve el az esetleges illetéktelen behatolókat.

Látjuk, hogy az Intelligens Otthon nagyon sokrétű lehet, igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelően beállíthatjuk és érhetünk el rezsiköltség-csökkenést, de mindenképpen növeli komfortunkat. A költségek megtakarításának mértékével számolhatunk megtérülést is, mely természetesen minden projektnél, minden háztartásnál a paraméterektől függően egyedi, de mindenképpen számításba vehető.