Egy háztartás rezsijének jelentős részét a villanyszámla teszi ki. Ennek összegét nagyban befolyásolja a különféle lámpák használatának módja. Feleslegesen felkapcsolt lámpák, folyamatos “fényár” a nappaliban, silány minőségű izzók használata, energiatakarékos fénycsövek sűrű fel/lekapcsolása és még sorolhatnánk…

positioning of various lightings by energy savings and by colors

Már jó ideje használunk LED szalagot (RGB, vagy egyszínű) hangulatvilágításhoz, mely rugalmas elhelyezhetősége, alacsony fogyasztása miatt közkedvelt megoldás másodlagos fényforrásnak. A piacon egyre inkább elterjedőben levő LED-es “izzók” azonban lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hagyományos lámpafoglalatokba (E27, E14, GU10 stb.) is energiatakarékos LED fényforrásokat tegyünk. Fontos megjegyezni, hogy ugyan már ~1 000,- Ft-tól lehet kapni ilyen égőket, nem érdemes a legolcsóbbat választani. Olcsóságuk többnyire abban rejlik, hogy szerényebb minőségű alkatrészekből szerelik össze, ezért jóval nagyobb a meghibásodási arány (vagy épp nem lehet őket dimmelni – fényerőszabályozni), mint a drágább fényforrásoké, így valójában többe fog kerülni, mint amennyit megtakaríthatunk vele.

A hatékony energiafelhasználás érdekében egy Okos Otthonban például nem fordulhat elő, hogy égve marad egy lámpa, ha elmegyünk otthonról. Amikor pedig otthon tartózkodunk, a különféle világítási képek, fényerőszabályzott lámpák és ezek intelligens vezérlése csökkenti a villanyszámlát a komfortérzet növelése mellett.

Az átállás nem olcsó, de azonnali megtakarítást eredményez, melyhez most az ELMŰ is segítséget nyújt ügyfelei számára, ugyanis akár kamatmentes részletre is megvásárolhatók a GE kimagasló minőségű LED fényforrásai.

További információk a LED programról: www.elmu.hu/ledprogram