Ha feltesszük a kérdést, hogy a kültéri, vagy beltéri levegő a szennyezettebb, sokan egyből az autók kipufogófüstjére, a gyárkéményekből kiáramló füstre gondolnak és rávágják, hogy természetesen a kültéri. Viszont szellőztetésnél ez a levegő áramlik be az otthonunkba, és általában ezt használjuk mi, bentlévők tovább. Használhatunk levegőtisztító berendezéseket, aktívan szellőztethetünk, vagy kiépíthetünk szellőztető rendszert a tisztább beltéri levegő érdekében, de összességében milyen szempontok miatt van szükség a gondos szellőztetésre?

moisture-926141_1920Az elsődleges probléma a magas beltéri páratartalom. Főzés, fürdés, teregetett ruhák, szobanövények, még a kilélegzett levegő is hozzáad a beltéri páratartalomhoz, melynek megnövekedett szintje nem csak egészségünkre, de még az épület szerkezeti elemeire is negatív hatással lehet.
A lecsapódó pára víz formájában jelenik meg a hidegebb falfelületeken és lefolyva tönkreteheti a tapétát, parkettát, szőnyeget, de még akár a bútorokat is. Arról ne is beszéljünk, hogy penészesedés jelenhet meg, mely komoly egészségügyi veszélyekkel járhat.

„ A légzőszervek rendellenességeivel több, mint 80 penészgombafajt hoztak összefüggésbe.”

 

A cikkünk elején említett levegőszennyezésből származó anyagok mellett más szennyezőanyagok is bekerülnek otthonunk légterébe, melynek „eltávolításáról” mindenképpen megfelelően kell gondoskodunk. Ilyenek például a festékekből, tapétaragasztókból származó anyagok, tisztítószerek, illatósítók, poratka és szén-dioxid.

„Szellőzésről, vagy más néven légcseréről csak abban az esetben beszélhetünk, ha megteremtjük a friss levegő bejutásának lehetőségét, valamint az elhasználódott, szennyezett levegő elvezetéséről egyaránt gondoskodunk.”

 

A hagyományos ablaknyitós módszerrel történő szellőztetésnek „ára” lehet, mivel nehezen lehetséges az optimális szellőzési idő eltalálása. Ugyanis ha túl kevés ideig hagyjuk nyitva az ablakot, nem feltétlen biztosítjuk a megfelelő levegőminőséget, ha túl sok ideig, kiszáradhat a levegő, valamint – főleg télen – nagy lehet a hőveszteség.

Automatizált szellőztetőrendszer alkalmazásával megelőzhető a felesleges hőveszteség, így fűtési energiát, ezzel együtt pedig költséget takaríthatunk meg. A fűtéshez hasonlóan kialakított zónákkal pedig a szenzorokkal ellátott rendszer biztosítani tudja a használathoz igazított légcserét, így a megfelelő levegőminőséget az inkább használt és kevésbé használt helyiségekhez viszonyítva is.

Az intelligens légcsere szabályozás a helyiségek pillanatnyi szellőzési igényei alapján gondoskodik a megfelelő légutánpótlásról és elszívásról, például ha a hálószobában, vagy egy inkább nedvességterhelt helyiségben tartózkodunk (pl. konyha, fürdőszoba), a rendszer automatikusan intézkedik a megfelelő levegőminőségért.

Az igényekhez alakított rendszer még optimálisabb energiafelhasználást biztosít, ha összehangoljuk a fűtési zónákkal.