Tudta, hogy a háztartások energiafelhasználásának nagyjából 70%-át a fűtés teszi ki?

Nos, itt az idő, hogy őszintén beszélgessünk… Először kérdéseket fogok feltenni, aztán közösen levonjuk a következtetéseket. Rendben?

  • Amikor kihűl a lakás/ház, jóval magasabbra veszi a termosztátot, radiátorszelepet, mint kellene, hogy hamarabb legyen kellemes meleg?
  • Fűtési időszakban leveszi a hőmérsékletet mikor nincs otthon, illetve alszik?
  • Hosszabb szellőztetés alkalmával is megy a fűtés?
  • Gondolt már arra, hogy az otthona árnyékolásának segítségével optimálisan használja ki a Nap melegét?

A legtöbben tudjuk, mit kellene tennünk, hogy energia- illetve környezettudatosak legyünk, de sajnos csak a legritkább esetekben valósul ez meg. Ennek számos oka lehet: lustaság, mindennapi rohanás, feledékenység stb, vagy csak egyszerűen nincs türelmünk, hogy egész nap a termosztátot tekergessük.

Szerencsére ez ma már egy rendkívül jól automatizálható feladat!

Ezek a rendszerek úgy érik el a takarékos üzemet, hogy mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyire valóban szükség van. A fejlett, öntanuló szabályzás felel azért, hogy ne legyen túlfűtés, hiszen a rendszer alkalmazkodik a helyiségek termodinamikai tulajdonságaihoz, és ehhez bevonja az árnyékolókat is. A zónánkénti vezérlésnek köszönhetően a helyiségek külön-külön, akár napszakokhoz igazítva is szabályozhatók. Ezzel könnyedén elérhetjük, hogy a kevésbé használt helyiségek alacsonyabb hőmérsékletűek legyenek. Ablaknyitásra, vagy ha távozunk otthonról, a rendszer eltolja a kért értékeket (“standby”), hogy ezzel is takarékoskodjon, és feleslegesen ne fűtsön.

Megnyugtató a tudat, hogy az energia- és környezettudatosságunknak köszönhetően kevesebb fát kell kivágni…