Építkezésnél és felújításnál is az egyik kiemelt feladat a világítás-tervezés. Civilizációs tény és társadalmi, szociális szerepeinkből is adódik, hogy a mesterséges világításra szükség van. Naplemente után sem ér véget a napunk, folytatjuk/befejezzük a munkát, főzünk, összeül a család, beszélgetünk, olvasunk.

Nagyjából 2012 óta tudományos alapokon is nyugvó központi kérdés, hogy a mesterséges világítás milyen mértékben és formában káros az egészségünkre.

Azzal viszont nem megyünk sokra, ha az evolúciónak felrójuk, hogy lassabb, mint a civilizációs és technológiai fejlődésünk és az ebből kibontakozó elvárásaink.

led-252073_1280Nos, mi az IntelliCON-nál – valamint több dietetikus ajánlásával – ezt a vitát egyelőre nagyon egyszerűen megoldottuk, legyünk mértékletesek és fogyasszunk okosan!

Mondanunk sem kell, hogy ehhez az egyik legjobb segítség az Okos Otthon. Szokásainkhoz, életvitelünkhöz programozhatjuk, sőt, figyeli az időjárást, évszak- és napszakváltozásokat. Nem kell lámpát kapcsolnunk, ha nem muszáj és amennyire lehet, engedjük be a természetes fényt. Okos Otthonunk ezekre is figyel.

A felhasználásra optimalizált működéssel egyidejűleg fontos a megfelelő fényforrások kiválasztása. Ehhez az egyik leginkább befutó-jelölt a LED, mely főként az energiatakarékossága, jobb hatásfoka és hosszú élettartama miatt kedvelt, a hagyományos izzóval, vagy fénycsővel szemben.

LED-ek előnyei:

Energiatakarékosság:
90%-kal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos izzók.

Fényhasznosítása, hatásfoka (lumen/W) lényegesen kedvezőbb a hagyományos fényforrásokénál, eléri a 140 lumen/W értéket, amely közel tízszerese a hagyományos izzólámpáénak.

Élettartam és karbantartás:
A LED-modulok leginkább 10-100 diódából épülnek fel, és ha ezek közül 1-1 működésképtelenné válik, az még nem jelenti a teljes egység „kiégését”. Egy LED tehát általában nem „ég ki”, mint egy normál izzószálas lámpa, viszont fényárama a hosszú élettartama során fokozatosan csökkenhet. A LED-ek élettartama elérheti a 100.000 órát, mely napi 8 órás használattal számolva 34 év!

A hagyományos izzók körülbelül 1.000 órára, míg a kompakt fénycsövek kb. 10.000 órára képesek.

A kompakt fénycsövekkel szemben a LED-es fényforrások egyik fő erénye a bekapcsolás utáni azonnali válasz és a le/fel kapcsolgatás jó tűrése.

led2-908110_1280Biztonsági szempontok:
A LED-világítási rendszer bátran alkalmazható, mert nem sugároz UV- vagy infravörös tartományban, és kicsi az üzemi hőmérséklete. Jó ütés- és porállósága, kompakt mérete révén – helyigénye kicsi, már néhány mm-es LED-ek is vásárolhatók -, észrevétlenül belesimul környezetébe, akár álmennyezetbe, medencébe.

Nem tartalmaznak a környezetet károsító gázokat.

A LED-ek fénye és színe:

A LED-eknél ún. irányított fényről beszélünk, tehát az alaplapi síkjától a foglalat irányába kevesebb fény jut a hagyományos fényforrásokhoz képest. Optikai rendszerrel egybeépítve növekedik ez a sugárzási szög. Elég széles választékot találunk a szélesen sugárzó típusoktól a kiemelő világításra kiválóan használható szűken sugárzó típusokig.

Az Energiamegtakarítási Egyesület (EST) által jegyzett tanulmányban olvashatjuk – melyről a BBC cikke számolt be, és több mint 4250 db LED fényforrás (összesen 35 helyszínen) hatékonyságát mérte és elemezte: „Többen megjegyezték, hogy a LED-ek fénye frissebb, fényesebb, és közelebb áll a természetes fényhez. Az általános vélemény szerint az új világítás kellemesebbé tette a lakóhelyet.”
A tanulmány szerint a jobb, fényesebb megvilágítás az emberek biztonságérzetét is növelte.
„Olyan kültereken is felszereltünk LED fényforrásokat, mint az erkélyek és parkolók. Az emberek megjegyezték, hogy a külterek biztonságosabb érzetet keltettek a jobb megvilágítás miatt.”

A színes fényű és RGB LED-ek változatos és különleges világítást tesznek lehetővé.

Könnyű vezérelhetőség:

felhocskeOkos Otthonunk a központi vezérlés és távoli elérés lehetőségeivel világítás terén szinte kimeríthetetlen lehetőségeket és variálható megjelenést, személyre-szabhatóságot biztosít. Ezekhez a LED fényforrások kifejezetten jól integrálhatók, legyen szó fehér fényű, vagy RGB LED-ekről.

A hagyományos világítás és fehér fényű LED-ek manuális kapcsolása megoldható hagyományos fali kapcsolókkal is, viszont az RGB-hez a színváltozás gyorsaságának, a színek intenzitásának és összetételének beállításához az érintős kontroller, vagy okostelefon segítségével történő kezelést ajánljuk inkább.

További hasznos olvasnivalók és forrásaink:

Csuti Péter – LED-es fényforrások fotometriai és villamos tulajdonságainak meghatározása

Giczi Imre – LED: Gyakori kérdések és korszerű válaszok

Vass László – A LED korlátai a világítástechnikában

Fényes jövő előtt áll a LED világítás